entertains, educates & inspires marriages
Find Marriage Answers
the sexpert
Sex Ed Quiz: Female and Male Sexuality
Test your knowledge against these 17 questions and learn how knowing what you donít understand will help you become more sexually savvy.


DepositPhoto
Drop the embarrassment and replace it with knowledge.


Before getting my Doctorate in sexuality I was that gal who couldnít say ďvaginaĒ out loud without blushing.”
"As with anything in life knowledge equals power! The more you know about the way your body works plus what gives you pleasure and brings you to climax, the more you can help your partner discover how to satisfy you." So says Pam Spurr, PhD. author of "Sex Academy: Essential Lessons in Seduction and Spectacular Sex," and adds, "And having knowledge is a two-way street because it means you have a good idea how to go about discovering what 'does it' for them."

I couldnít agree more. Before getting my Doctorate in sexuality I was that gal who couldnít say "vagina" out loud without blushing; or go into an adult sex shop completely paranoid about who might see me.

I was like most everyone; inundated with sex in the media and yet uneducated about sexuality.

Knowing how important sex ed was for adults I became a woman with a mission and titled my first book, "The Basics of Sex;" certain it would fly off the book shelves. No one wanted to buy it (or even touch it for that matter), the stigma of admitting to not knowing about sex so great. All 500 books are collecting dust in my basement if anyone wants a copy.

Not deterred I developed a quiz to give out at my lectures; a resounding success. I never tire of watching people take the quiz all the while their eyebrows going from an arched "Oh my!" position, to a furrowed, "Oh my!" position.

Hereís why you should take this sex ed quiz, "When you're sexually savvy it boosts your confidence because it's an absolute truth of sex and relationships that the less you know the more anxious you feel. While the more you know the more confident you are to enjoy a variety of sexual techniques, you're not scared of trying things and experimenting. And if things don't work out you realize that's simply part of sexual relationshipsóthat things don't always go to planóinstead of taking it as a 'failure.'" says Dr. Pam.

How does the quiz work?
The first half is about female sexuality, the second half about male sexuality. If youíre truly a dare-devil, quiz your family and friends. If nothing else, itís a great conversation starter when thereís nothing to do at work.

Female Sexuality Quiz

1. True or False?
Early vibrators were used by doctors to bring women to orgasm as part of a medical treatment?

Answer: True
In the late 1800s, many doctors gave their female patients a genital massage believing that sexual release would treat hysteria.

2. True or False?
If a woman isnít wet, sheís not sexually aroused?

Answer: False
Not all women are able to lubricate every time sex is initiated. A woman becomes wet when her vaginal canal begins to "sweat." Her wetness can change with mood, age, and hormone levels. Also, medications such as the birth control pill, antihistamines, and allergies or latex can cause dryness.

3. The reason it takes a woman twice as long to become aroused is:
(a) She has too much going on in her day
(b) Her favorite soap opera is on TV
(c) Her orgasmic platform must become engorged with blood
(d) Women donít like sex very much in the first place

Answer: c
A womanís orgasmic platform is a much larger area than the manís 6-inch cylinder penis and therefore takes approximately 10 to 15 minutes to engorge with blood.

4. True or False?
At least half of women say they always have orgasms during intercourse.

Answer: False
Only 29 percent of women say they always have orgasm when during intercourse, compared to 75 percent of men. However, 44 percent of men say their women always have orgasms.

5. True or False?
Women ejaculate through their urethra?

Answer: True
Womenís ejaculate is not urine, nor is it the lubricant womenís vaginas produce. It most likely derives from the glands located on either side of the urethra. The amount women ejaculation can range from a few drops to a several cups of fluid.

6. True or False?
Women can achieve orgasm only through stimulating the clitoris or the vaginal canal?

Answer: False
There are several ways women can orgasm without touching the genital area. These include stimulating her breasts or nipples, kissing, pure fantasy and much more. Men are also able to have non-genital orgasms.

7. A womanís vaginal canal contains the majority of nerves:
(a) Throughout the vaginal canal
(b) First third (i.e. at the vaginal opening)
(c) Middle third
(d) Last third

Answer: b
The vaginal opening has the majority of nerves with the rest of the vaginal canal feeling pressure.

8. True or False?
Freud claimed clitoral orgasms were superior to vaginal orgasms?

Answer: True
Freud believed vaginal orgasms as feminine and more mature, whereas women who focused on clitoral orgasms were envious of a manís penis.

Male Sexuality Quiz

9. True or False?
Itís more common for a manís left testicle to hang lower than his right?

Answer: True
For the average male, his left testicle isnít quite as pert as his right one on most men. Although the opposite may be true on a left-handed male.

10. The amount of semen (or cum) a male ejaculates on average is:
(a) 1 teaspoon
(b) 4 tablespoons
(c) ľ cup
(d) Ĺ cup

Answer: a
Most men ejaculate approximately one teaspoon to one tablespoon of fluid. They ejaculate more semen the first time they orgasm, and then less thereafter.

11. True or False?
The frenulum is a highly sensitive part of the penis?

Answer: True
The glans (or head) and the frenulum, which is the skin just below the head on the underside, are the most sensitive parts of the penis.

12. The cremaster refers to:
(a) A sexual position
(b) A person who likes to top in bondage
(c) A vibrator
(d) A male muscle associated with orgasm

Answer: d
The cremaster muscle elevates the testicles when a man is sexually aroused or cold due to a change in temperature. The penis itself contains no muscle or bone; itís made of spongy erectile tissue. Erections occur when blood flows quickly into the penis and exit veins constrict to keep it there.

13. True or False?
A man can have an orgasm without ejaculating?

Answer: True
A man might have a "dry" orgasm because he recently ejaculated and doesnít have any semen left at the moment. Otherwise, the clinical term for non-ejaculation is called coitus reservatus. Taoists believe it builds up a manís male essence and allows him to absorb female essence. Tantrics recommend it as a way to experience sex as a path to spiritual ecstasy.

14. What exercise works on muscles associated with a male orgasm?
(a) Kegels
(b) Belchers
(c) Tossers
(d) Squatters

Answer: a
Kegels are meant for men and women. Kegel muscles (located around the pubic to tailbone area) contract involuntarily during sexual excitement. Improving your Kegel muscles means stronger, better orgasms for you.

15. The male G-spot is:
(a) The giggle spot on the underside of his penis
(b) In his female partner
(c) His balls
(d) His prostate gland

Answer: d
The prostate gland is a walnut-shaped gland that contains the bulk of the liquid in semen about two inches into his anal canal. The prostate gland contains numerous nerve endings making this extremely arousing.

16. The average speed that ejaculate shoots out of the penis is:
(a) 50 miles per hour
(b) 28 miles per hour
(c) 10 miles per hour
(d) What are you talking about I (my partner) barely dribbles

Answer: b
Ejaculate leaves the penis at roughly the same rate of travel as a city bus, but can reach speeds of 43 miles per hour depending how long since the last time he came. Itís all fun and games until somebody loses an eye!

17. True or False?
A cock ring is usually put on a soft penis?

Answer: False
A cock ring typically is put on a semi-erect or fully erect penis. Cock rings can help maintain an erection by keeping blood in the penis, and the build-up of pressure can feel good. The safest rings are stretchy and easily removed.

Well, how did you do? Did you know more about the female or male anatomy? What question surprised you the most? Did you do the eyebrow "Oh my!" thing?

"Ultimately such savviness keeps the spark alive in any intimate relationship. Particularly if you're with a shyer or more inhibited partner, your confidence and savvy will spread to them because youíll know how to bring out the best in themóinside the bedroom or anywhere you choose to have sex!" So true, Dr. Pam, so true.

The more sexually savvy you are the better your life long sex will be. With your new found knowledge, itís time to look at your own sex life and do something different. The world, my friend, is your sex oyster.

Dr. Trina Read is the founder of VivaXO.com; a leading relationship and sexual health expert and educator; and is a best selling author, media expert, syndicated blogger, international speaker, magazine columnist, and spokeswoman. Trina has just launched Sensual Tastes Events, an interactive workshop blending the pleasures of food and sex education. Follow her on Twitter and Facebook.

Over 1 million couples turn to Hitched for expert marital advice every year. Sign up now for our newsletter & get exclusive weekly content that will entertain, educate and inspire your marriage.





Pin It

Connect with us:        

Leave a Comment

Over 1 million couples turn to Hitched for expert marital advice every year. Sign up now for our newsletter & get exclusive weekly content that will entertain, educate and inspire your marriage.



Wineries Honoring Art & Nature in Wine Making

Martin Ray Offers a Unique Portfolio of Wines of Place

How to Support Your Spouse's Career Decisions

How to Handle the Manifestations of Loss

How to Prevent Growing Apart







Get Featured